essure

Onko Essure®-menetelmästä tutkittua tietoa?

Essure-menetelmästä on tutkittua tietoa yli kymmenen vuoden ajalta, ja siitä on julkaistu lukuisia tieteellisiä artikkeleita. Essure-menetelmää on tutkittu myös Suomessa, suomalaisilla naisilla ja suomalaisen terveydenhuollon toimintaympäristössä. Tämä on tärkeää, sillä terveydenhuollon toimintatavat ja käytännöt eroavat paljon eri maissa.

Hyvinkään sairaalassa kerättyyn aineistoon perustuva tutkimus on julkaistu Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim -lehdessä vuonna 2014. Tutkimuksessa verrattiin Essure-menetelmällä tehtyjä sterilisaatioita laparoskooppiseen sterilisaatioon, jossa munanjohtimiin laitettiin metalliset sulkimet. Tutkimuksen tuloksena todettiin:

  • Essure-menetelmällä tehty sterilisaatio on potilaalle nopeampi, toimenpiteen jälkeen kivuttomampi ja siitä koituu vähemmän komplikaatioita (haitallisia jälkiseuraamuksia).
  • Potilaat olivat yhtä tyytyväisiä toimenpiteeseen riippumatta siitä, kummalla menetelmällä se oli tehty.
  • Essure-menetelmällä tehty sterilisaatio oli kustannuksiltaan yhteiskunnalle edullisempi.

Viite: Rajecki M et al. Naisten laparoskooppisen ja hysteroskooppisen sterilisaation kustannusvaikutukset. Duodecim 2014;130:823-31.


Tulevatko kuukautiset edelleen?

Kyllä. Essure ei vaikuta hormonitoimintaan. Se ei lisää eikä vähennä kuukautisvuotoja tai -kipuja, vaan elimistö toimii oman säätelynsä mukaan.

Jos olet käyttänyt yhdistelmäehkäisyä (näitä ovat: e-pilleri, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas), muutos elimistössäsi voi olla erityisen suuri, sillä yhdistelmäehkäisy lamaa elimistön oman hormonituotannon käytön ajaksi.  Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, mukaan lukien hormonikierukka, usein niukentavat kuukautisvuodon määrää ja helpottavat kuukautiskipuja.


Onko Essure helposti peruutettava ehkäisymenetelmä?

Ei. Kuten kaikki sterilisaatiomenetelmät, Essure on peruuttamaton menetelmä. Ennen Essure-menetelmän valitsemista tulee olla varma siitä, ettei halua enää lapsia.


Minkälainen Essure on muihin sterilisaatiomenetelmiin verrattuna?

Essure-menetelmä ei vaadi nukutusta eikä leikkaussaliolosuhteita. Lääkärin vastaanotolla Essure-mikroimplantit viedään kohdun tähystyksessä kehon luonnollisten aukkojen (emätin, kohdunkaula, kohtu) kautta molempiin munanjohtimiin.

Vatsaontelon tähystysleikkauksessa (laparoskopia) vatsaontelon sisään viedään ihon läpi kaksi putkea. Toisella putkella vatsaonteloon pumpataan hiilidioksidia, jotta ontelo laajenisi riittävästi näkyvyyttä ja toimenpiteitä varten. Toinen putki on tähystin, jonka avulla munanjohtimiin asetetaan metalliset sulkimet.

Essure-menetelmään ei liity nukutukseen ja leikkaukseen liittyviä riskejä eikä leikkauksesta toipumisaikaa. Essure-mikroimplantit on valmistettu samasta materiaalista, jota on ilman mainittavia haittoja vuosikymmeniä käytetty mm. sydämeen asennettavissa stenteissä (nitinoli).


Voinko harkita Essure-menetelmää, jos minulla on nikkeliallergia?

Nikkeliallergia ei ole vasta-aihe Essure-mikroimplanttien asetukselle. Jos asia huolestuttaa, siitä kannattaa keskustella toimenpiteen tekevän lääkärin kanssa, joka osaa parhaiten arvioida tilanteen.

Essure-mikroimplantti sisältää nitinolia, ruostumatonta terästä ja polytetyleeniterflaattikuitua. Nitinoli on titaanin ja nikkelin seos. Tätä materiaalia käytetään mm. sydänkirurgiassa elimistöön asennettavissa stenteissä, joten siitä on erittäin paljon pitkäaikaista käyttökokemusta.

Kannattaa muistaa, että päivittäisestä ravinnosta saat yli 2000-kertaisen määrän nikkeliä verrattuna siihen määrään, mitä Essure voi sitä enimmillään vapauttaa elimistöön. Määrä on siis minimaalisen pieni.  Tuote ei myöskään ole kosketuksessa ihoon, joka on se kehon osa, joka eniten nikkeliin reagoi.

Viite: Zurawin R et al. Adverse events due to suspected nickel hypersensitivity in patients with Essure micro-inserts. Journal of Minimally Invasive Gynecology (2011) 18, 475-482.


Mitä munasoluille tapahtuu Essure-toimenpiteen jälkeen?

Koska mikroimplantit eivät sisällä hormoneja, munasarjat jatkavat edelleen munasolujen tuottamista myös Essure-toimenpiteen jälkeen. Munasolut imeytyvät elimistöön kuten solut esim. mustelmasta.


You are leaving the Essure website for patients and will be directed to the US website for Essure designated for healthcare professionals. For specific information regarding Essure in your country please refer to the local Essure product registration. To continue, please click “continue”, otherwise click “return’.'